چند ساعتی فرصت خالی داشتم، و شروع کردم در صفحات وبلاگ عقب رفتن و نوستاژی بازی، دیدم چقدر مطلب نوشته شده، در هر صفحه ۱۰ تا پست، فکر کردم نهایتا ۱۰-۱۲ صفحه به عقب امکان دارد برگردیم، اما در کمال تعجب ۳۵ صفحه توانستم به عقب برگردم، هر صفحه که به عقب برمی گشتم کلی خاطره برای من زنده میشد.
نکته جالب تاریخ اولین پست خودم در وبلاگ دنیای چابک بود با عنوان اسکرام چیست، ۱۳ ژانویه ۲۰۱۰ و امروز دقیقا همان روز بود. (البته آن موقع آدرس وبلاگ این آدرس فعلی نبود، و ما حداقل چهار بار آدرس سایت و وبلاگ را کامل عوض کردیم …)
این وبلاگ سرآغاز اتفاقات بزرگی برای خودم و جامعه نرم افزار و چابک ایران بود. رویدادها، دور هم جمع شدن ها، آشنایی ها، تبادل نظرها و …
اوایل شروع به کار بیشتر نوشته ها ترجمه یا ایده اصلی آن از یک متن خارجی گرفته شده بود، اما اخیرا نوشته ها بیشتر تجربیات و حتی ایجاد پرکتیس های جدید است؛ البته بخاطر تنبلی یک سری از نوشته های انگلیسی خودم در مدیوم هنوز به فارسی ترجمه نشده اند.
از کجا شروع شد؟
سال ۸۷ مدیر پروژه یک پروژه حسابداری به نام مانی بودم، در آن پروژه من بعنوان برنامه نویس ارشد و مدیر پروژه حضور داشتم. بدنبال روشی برای تعامل با بچه های تیم و جلو بردن پروژه میگشتم که به صورت اتفاقی و دیدن یک ویدئو در یوتیوب با مفهوم چابک و اسکرام آشنا شدم. با تجربه کردن مفاهیم در این پروژه و پروژه های دیگر، بعد چند سال شروع کردم نوشتن که از سال ۲۰۱۰ شروع دنیای چابک و ارتباط با دوستان چابک در کل ایران بود.
آمارهایی از چند سال
در طی این سال ها ۳۵۰ نوشته منتشر شد و در حدود ۱۵۰۰ کامنت دریافت کردم.
نوشته ها در دسته های متنوع چابک:
- Agile
- DevOps
- Disciplined Agile Delivery
- Job to be done
- Kanban
- Lean
- Lean Startup
- Nexus
- SAFe
- OKR
- Performance review
- Motivation
- Product Management
- Project Management
- Scrum
- Systems Thinking
- TDD + Acceptance Testing + Unit Testing
- Teamwork
- XP
چه گذشت در این چند سال
شاید اولین اتفاق بزرگ حوزه چابکی در ایران حضور دوست خوبم هنریک در اینجا بود. هنریک کنیبرگ در واقع یکی از مربی های تاثیر گذار شرکت اسپاتیفای، Lego … و از مبدعین روش اسپاتیفای بوده است. با آشنایی که از ترجمه بیانیه چابک به فارسی با هنریک کنیبرگ داشتم ، از وی دعوت کردم که اولین دوره اموزشی CSM یا Certified Scrum Master ایران رو برگزار کند و او هم با سختی هایی که وجود داشت دعوت را پذیرفت و اینگونه ما توانستیم اولین دوره را برگزار کنیم (: که بعدها بعد از اتمام دوره هنریک بلاگ جالبی راجع به ایران انجام داد.
بعد از حضور هنریک، با پیشنهاد او انجمن چابک ایران متولد شد، ابتدا یک گروه ایمیلی گوگل درست کردیم و بعد منتقل شدیم بر روی تلگرام که امروز بیش از سه هزار نفر عضو دارد.
بعدها دوستان معتبر خارجی دیگری نیز در ایران حضور پیدا کردند. مانند فیصل محمود از لندن. که او در شرکت های معتبر لندنی و فنلاندی مثل داچ بانک، HSBC بعنوان مربی چابک کار کرده بود.
برگزاری اولین دوره Disciplined agile delivery در ایران نیز جزو یکی از اتفاقات خوب اکوسیستم چابک ایران بود.
اتفاق خوب بعدی تشکیل دورهمی چابک کاران بود که با عنوان اجایل دوناتز شناخته میشد.
برای اینکه نوشته های وبلاگ فقط از روی رویا و کتاب ها و صرفا تئوری نباشد، حتما باید خودم تجربه میکردم، برای همین با شرکت های مختلفی شروع به همکاری کوتاه مدت، بلند مدت و حتی برخی جاها آموزشی کردم.
برخی از تجربیات مکتوب شده:
- گزارش یک پروژه چابک Simplydesk – قسمت اول (سه سال تجربه من یک پروژه فرانسوی)
- تجربه سفر چابک در شرکت تحلیلگر امید : داستان واقعی تحول چابک
- تیم سازی عملی در سازمان های چابک
همه ما در هر سطحی نیاز به معلمین و مربیان با تجربه تر از خودمون داریم، برای همین فکر کردم اگر با دوستان با تجره در ارتباط نباشیم، احتمالا در همان فضای بسته ذهنی که ما برای خودمان درست کردیم و فکر میکنیم همین تعریف و بینش ما از چابکی درست است باقی خواهیم ماند. برای مثال، طریقه تدریس من بسیار متاثر از هنریک کنیبرگ بوده است، و سبک مربی گری، متاثر از آموزه های خانم لیزا ادکینز.
گرفتن مدارک حرفه ای هم بخشی از سفر من در این سال ها بوده است، مثل CSM – PSM – PSPO – CDA – Management 3.0 .
و البته دوستان خارجی به من، بعنوان نماینده از ایران لطف داشتند و بنده را بعنوان یک متخصصین حوزه چابکی در کتاب Who-is-Agile معرفی کردند.
چابک و موفق باشید
اسد صفری