Shu-Ha-Ri روشی برای چابک شدن
Shu-Ha-Ri یا همان شو-ها-ری یکی از روش های ژاپنی است که برای اولین بار در سبک آیکیدو معرفی شد. این سبک تفکر راهنمای یادگیری تکنیکهای مختلف رزمی است. به عبارتی در آموزش ورزشهای رزمی هدف این است که شاگردان به مراحل استادی برسند اما یک شاگرد زمانی استاد خواهد شد که فن ها و تکنیک های استاد خود را یاد گرفته باشد. مسئله اصلی در این است که فنی در نزد استاد است و شاگردی خواهان یادگیری آن است ولی چگونه این پروسه باید انجام شود؟ در ورزش های رزمی با استفاده از روش فکری Shu-Ha-Ri این کار انجام می شود.
اگر فیلم karate kid را دیده باشید حتما با مفاهیم کاملا آشنا خواهید بود زیرا در این فیلم کاملا براساس تفکر Shu-Ha-Ri عمل شده است. معمولا در ورزش های رزمی نخست شاگرد باید فن مورد نظر را یاد بگیرد و چندین بار آن را تکرار کند.
یاد گیری فن از استاد و تکرار آن همانند استاد که معمولا با نگاه کردن به استاد و یا کمک خود استاد انجام می شود را مرحله Shu گفته می شود. در این مرحله کارآموز فقط و فقط در فکر گرفتن فن مورد نظر و انجام آن به کیفیت استاد است که با تکرار های فراوان این مطلوب قابل دسترس خواهد بود.
مرحله Shu یا گرفتن فن به معنی استاد شدن شاگرد در آن فن نیست و فقط هدف گرفتن فن بدون فکر در مورد خود فن است .
در مرحله بعدی نیاز به تفکر در مورد خود فن و هدف استاد از یاد دادن فن است. یعنی شاگرد بعد از اینکه فن مورد نظر را بدون فکر از استاد گرفت و آن را در کیفیت مورد نظر استاد انجام داد خود به خود به مرحله دوم یا همان Ha انتقال خواهد یافت. در این مرحله شاگرد در مورد خود فن و ریزه کاری های فن تفکر خواهد کرد. او سعی خواهد کرد که فن مورد نظر را به گونه دیگری انجام دهد.
با تفکر در فن و تغییر در نحوه انجام فن, شاگرد به درک خوبی از فن مورد نظر خواهید رسید. این مرحله را معمولا مرحله شکست قوانین می نامند زیرا شاگرد سعی می کند درک کامل و احاطه ۱۰۰ درصدی بر فن داشته باشد که این بدون شکستن قوانین فن استاد قابل دست یابی نیست.
پس در مرحله Ha شاگرد سعی می کند قوانین استاد که در مرحله Shu آنها را گرفته است را بشکند و قوانین خود را جایگزین آنها نماید ولی او حتما نفس و روح فن را در نظر خواهد گرفت که فن همان باشد ولی قانون خودی.
پس از مراحل Shu و Ha یا گرفتن فن و شکست قانون نوبت به مالکیت می رسد. در مرحله سوم یعنی Ri نوبت به این می رسد که شاگرد فنی که دریافت کرده است و آن را شکسته است از آن خود بکند. به عبارت ساده تر او صاحب فن می شود. دیگر در این مرحله خود شاگرد استاد فن مورد نظر شده است و او می تواند فن خود را به دیگران یاد دهد تا آنها هم استاد این فن شوند.
نکته مهم این است که : درست است استاد و شاگرد سابق در یک فن مشترک استاد هستند ولی هر کدام سبک مخصوص به خود را دارند. یعنی استاد سبک خود را دارد و شاگرد سبک خود را ولی هر دو سبک ذاتا یکی هستند ولی هر کدام متفاوت برای افراد متفاوت.
به طور خلاصه , Shu Ha Ri یعنی :
از قانون پیروی کن – قانون را بشکن – خودت قانون شو (Follow the Rule – Break the Rule – Be the Rule).
البته این سیستم فکری فقط برای ورزش های رزمی نیست و هر جایی که قرار باشد روشی – تکنیکی – فنی – مهارتی از کسی و یا چیزی یاد گرفته شود این سیستم فکری می تواند بهترین روش برای یادگیری و پیاده سازی موارد مورد نظر باشد.
یکی از پر کاربردترین استفاده های ShuHaRi در چابک سازی افراد و سازمان ها است. برای مثال قرار است شرکتی از روش اسکرام جهت توسعه محصولات نرم افزاری خود استفاده کند. آنها نخست روش های دیگران را می گیرند {حالا فرق نمی کند چه از کتاب یا یک مربی چابک و یا هر منبع دیگری} و روش اسکرام آنها را انجام می دهند(Shu). تیم و سازمان رفته رفته عملکرد خود و پروسه اسکرام را بازنگری می کنند و تغییری در قوانین گرفته شده اعمال می کنند. به عبارتی قوانین دیگران را نسبت به شرایط خود بهبود می دهند و البته این بهبود پایان ناپذیر است (Ha) . در آخر شرکت اسکرام خود را خواهد داشت و آن را به دیگران تبلیغ خواهد کرد که این اسکرام ما است (Ri).
در این مثال اسکرام فن است. کن شوئبر و یا هر کس دیگر که ما اسکرام را از او یاد گرفته ایم استاد است و شرکت شاگرد.
البته به قول دوستان خارجی این کار اختیاری نیست. یعنی در بحث چابک سازی باید و باید اینگونه عمل شود. همیشه این تکه کلام من بوده است که اسکرام من با اسکرام شما متفاوت است. ما در ارزش ها و اصول مشترک هستیم ولی پرکتیس های مورد استفاده می توانند متفاوت باشند.
چابک و موفق باشید
اسد صفری
10 نظر
جالب بود. استفاده کردیم
جالب بود. استفاده کردیم
خیلی مطلب جالبی بود.
موفق باشی
خیلی مطلب جالبی بود.
موفق باشی
عالی بود، ممنون
عالی بود، ممنون