Heard, Seen, Respected
“Liberating Structures” مجموعهای از الگوهای رفتاری و تعاملات بین فردی هستند که به شما اجازه میدهند که تمامی افراد حاضر در یک گروه را به صورت آزادانه و با میل خودشان در فعالیتهای گروه فارغ از اینکه این افراد درونگرا یا برونگرا، از رهبران یا دنبال کنندگان، درگیر کنید. در این سری از مقالهها به شما نشان میدهیم که چگونه میتوانید از “Liberating Structures” در اسکرام استفاده کنید.
چقدر پیش آمده که خود را در موقعیتی ببینید که طرف مقابل بدون ایجاد وقفه در کلام شما، تمام هوش و حواسش به صحبت شما باشد؟ یا اینکه مجبور شده باشید یک وقفه کوتاه به صحبتهایتان بدهید به خاطر اینکه شخصی حرف شما را با یک سوال قطع کرده است؟ چقدر برای شما اتفاق افتاده که فقط با گوش دادن به طرف مقابل، کاملا متوجه صحبتهای او شوید و کاملا با او همدلی کنید؟
هدف از “Heard, Seen, Respected”
کلیت ساختار”Heard, Seen, Respected” برای ایجاد درک متقابل، همسو و همفکر شدن با طرف مقابل است به این شکل که از ما میخواهد درباره مواقعی که حرف یا ایده ما شنیده نشده، دیده نشده و یا با احترام با آن برخورد نشده است صحبت کنیم. همچنین ما را دعوت میکند که به صحبتهای سایرین درباره موضوع یکسان گوش کنیم.
مراحل اجرای “Heard, Seen, Respected”
- با معرفی هدف “Heard, Seen, Respected” شروع کنید. در این مرحله شرکتکنندگان به ترتیب یک داستان از تجربیات گذشته خود تعریف میکنند و شخص مقابل تمام توجه خودش را به صحبت دیگری اختصاص خواهد داد.
- (۲ دقیقه) هر شرکت کننده را دعوت میکنیم تا به صورت انفرادی و در سکوت و آرامش به موقعیتهایی که احساس کرده که شنیده یا دیده نشده یا اینکه به ایده او احترام گذاشته نشده است فکر کند. پیشنهاد میشود که از فکر کردن به موارد خیلی خاص و بزرگ اجتناب کنیم و موارد معمولیتر را بررسی کنیم.
- (۱ دقیقه) از شرکتکنندگان درخواست کنیم که جابهجا شوند و به صورت گروههای دو نفره روبهروی هم و خیلی نزدیک بنشینند بدون اینکه با هم ارتباطی داشته باشند یا صحبت کنند.
- (۱۴ دقیقه) هر کدام از افراد در گروههای دو نفره ۷ دقیقه فرصت دارند تا داستانشان را تعریف کنند در حالی که شخص مقابل باید به صورت کامل و بدون مزاحمت و ایجاد وقفه به صحبت آنها گوش کند و هیچ سوالی هم نباید پرسیده شود.
- (۵ دقیقه) تیمها شروع میکنند به اشتراک گذاشتن تجربیات خود از گوش دادن و صحبت کردن در مورد داستان خودشان: “از اینکه داستان خودم رو تعریف کردم چه احساسی داشتم؟ از اینکه به داستان تو گوش دادم چه احساسی داشتم؟”
- (۱۰ دقیقه) با روش “۱-۲-۴-All“، شرکتکنندگان را دعوت کنید تا بازتاب داستانها را بازگو کنند و الگوها – یا الگوهای مشترک – را شناسائی کنید. این الگوها برای کل شرکتکنندگان چه معنا و مفهومی دارند؟ چطور میتوانیم با روش “Heard, Seen, Respected” و یا سایر روشها به پاسخی برای این الگوها دست پیدا کنیم؟
مثالهای “Heard, Seen, Respected”
- ما از “Heard, Seen, Respected” برای ایجاد دوباره اعتماد و همدلی در گروههایی که با هم ناسازگاری دارند استفاده کردیم. برای عدم ایجاد تنش در بین افراد، از شرکتکنندگان خواستیم به مثالهایی خارج از این گروه برای بیان داستانهایشان بپردازند.
- بسیاری از مواقع از “Heard, Seen, Respected” برای ایجاد اعتماد در گروهها استفاده میکنیم.
- ما میخواهیم از “Heard, Seen, Respected” برای اسکرام مسترها استفاده کنیم. به جای سه سوال همیشگی، از شرکتکنندگان میخواهیم که به سوالات متفاوتی پاسخ دهند: “سختیهای مسیر کجا هستند؟”، “دلایل و بهانههایی که باعث میشوند نتوانیم از نهایت قدرت خودمان استفاده کنیم کدامند؟” و “چه تغییری باعث پیشرفت ما میشود؟”
ترکیب با سایر Liberating Structures
“Heard, Seen, Respected” یک هدف مشخص را دنبال میکند. در نگاه اول، به نظر میرسد که ترکیب آن با سایر Liberating Structures کار چندان سادهای نباشد.
- پرسشهایی که در “Heard, Seen, Respected” پرسیده میشوند میتوانند جایگزین کاملتری برای پرسشهای روش “What, So What, Now What” باشند.
- مقدم بودن در “Back 2 Back Listening” به ایجاد فرصتهای بیشتر برای افزایش تفکر مشترک اما با رویکردی متفاوت منجر می شود
- ترکیب با سایر Liberating Structures که به شما اجازه به اشتراکگذاری و گوش دادن و اعتمادسازی میشوند، مثل “Appreciative Interview“، “Helping Heuristics” و “Conversation Cafe“
سخن آخر
افرادی که در فعالیت “Heard, Seen, Respected” شرکت میکنند معمولا تحت تاثیر قدرت سکوت قرار میگیرند و متوجه این موضوع میشوند که چقدر گوش دادن دشوار است. همچنین متوجه میشوند که این فعالیت باعث میشود فرد متکلم و فردی که در حال گوش دادن است از سوال پرسیدن و اجبار به پاسخ به سوالها رها میشوند.
اگر دنیای ما یک چیز را بیشتر نیاز داشته باشد، آن “همدلی” است. بسیاری از مواقع خیلی زود قضاوت میکنیم یا به منظور اینکه شخص متقابل را از دیدگاه خودمان نسبت به بحث مطلع کنیم زودتر از موعد وارد بحث میشویم. در سکوت قدرت عظیمی نهفته است که به ما اجازه میدهد خودمان را به جای طرف مقابل قرار دهیم و متوجه نگرانیها و ناکامیهای او شویم. تمرین “Heard, Seen, Respected” به طور کلی اجازه میدهد که در صورت امکان به طرف مقابلمان فرصت و فضای ارائه بهتر بدهیم. گاهی اوقات یک لحظه زودگذر باعث میشود با درک هرچه بیشتر و بهتر قدرت سکوت حرف طرف مقابل را بهتر متوجه شویم.
برچسب:liberating structure
1 نظر